یکی از اصلیترین مقاصد تاجران ایرانی در سالهای اخیر روسیه است که حتی امروزه نیز در برخی از مناطق آن اقتصاد روبهرشد ۱۰۰ درصدی را شاهد هستیم که این نشانه پتانسیل این کشور برای سرمایهگذاری و تجارت بهحساب میآید. بسیاری از شهرهای معروف و مشهور روسیه در حال حاضر به زمین سرمایهگذاری برای تاجران ایرانی تبدیل شدهاند، از جمله مسکو، کراسنودار و بلگورود که در حال حاضر در بخشهای صنعتی، کشاورزی و دامپروری پیشرو بوده و تاجران ایرانی نیز در این زمینهها در روسیه سرمایهگذاری و تجارت کردهاند. باوجود قدمت روسیه و اهمیتی که این کشور به تجارت خود میدهد، همچنان به دلیل وسعت فراوان این کشور و همچنین پتانسیلهای بیشماری که در روسیه برای سرمایهگذاری، اقتصاد و تجارت موجود است، همچنان بخشهایی از این کشور هستند که از لحاظ اقتصادی به حدنصاب خود نرسیده و همچنان امکان سرمایهگذاری با بازگشت فراوان در آنها وجود دارد، یکی از این مکانها، جمهوری خودمختار تاتارستان است.
تاتارستان درست در مرکز دشت اروپای شرقی، چیزی در حدود ۸۰۰ کیلومتری شرق مسکو واقع شده است. تاتارستان بین دو رودخانه ولگا و کاما واقع شده و از شرق به کوهپایههای اورال ختم میشود. تاتارستان مملو از منابع طبیعی از جمله نفت، گاز و سنگ گچ بوده و همچنین از لحاظ طبیعی نزدیک به ۱۷ درصد از آن را جنگلهای بلوط، سپیدار، نمدار و توس تشکیل میدهد. البته این میزان از جنگل در طی سه قرن نزدیک به ۳۴درصد کاهش داشته و در گذشته بیش از نیمی از این منطقه از جنگلهای سرسبز پوشانده شده بود. کازان پایتخت تاتارستان محسوب میشود که یکی از شهرهای محبوب برای دانشجویان ایرانی در روسیه به شمار میرود. یکی از اصلیترین دلایلی که باعث میشود تا کازان و تاتارستان به سلیقه دانشجویان ایرانی نزدیکتر باشد، حضور نزدیک به ۵۰ درصدی اسلام در تاتارستان است که بهعنوان عقیده قالب در تاتارستان شناخته میشود. البته کازان بهعنوان یکی از شهرهای دانشجویی در روسیه شناخته میشود که دانشگاههای آن از امکانات مناسب، ساختمانهای بینظیر و اساتید خبره برخوردار هستند. کازان همچنین یکی از معدود شهرهای روسیه است که معماری اسلامی در آن بیشتر مورداستفاده قرار گرفته و برخی از مشهورترین جاذبههای گردشگری اسلامی از جمله مسجد کول شریف (Kul Sharif Mosque) در این منطقه واقع شدهاند.
تاتارستان درست در قلب روسیه واقع شده است و علیرغم این امر که یک جمهوری خودمختار محسوب میشود، همچنان برای ورود و خروج از آن نیازمند اخذ ویزا روسیه هستید. تاتارستان در زمان انقلاب بلشویکها و پس از آغاز حکومت شوروی، اعلام خودمختاری کرده و خود را بخشی از شوروی سابق معرفی کرد و تنها پس از فروپاشی شوروی بود که نام آن به تاتارستان تغییر پیدا کرد. اگرچه تاتارستان یک جمهوری خودمختار بوده، اما همچنان بهعنوان بخشی جداناپذیر از روسیه شناخته میشود که این امر بدان معناست که اشخاص غیر روس برای گردش، تحصیل، تجارت یا سرمایهگذاری نیازمند اخذ ویزا روسیه متناسب باهدف آنها از سفر خواهند بود. تاتارستان علاوه بر جذب دانشجویان ایرانی به یکی از مقصدهای اصلی برای تاجران ایرانی نیز تبدیل شده است. در سالهای اخیر، تاتارستان به قطب اصلی اقتصادی و تکنولوژی در روسیه تبدیل شده که با در اختیار داشتن برخی از پیشرفتهترین کارخانههای صنعتی توانسته نام خود را در صنعت روسیه در جایگاه بالایی قرار دهد.
اقتصاد در تاتارستان به شش بخش مختلف تقسیم میشود. فراوردههای نفتی، صنایع شیمیایی، صنایع مهندسی، فناوری اطلاعات، صنعت کشاورزی و صنایع تحقیق و تولیددارویی. در بخش صنایع نفتی، تاتارستان بخش مهمی از تولید، توزیع و فراوری محصولات نفتی را برعهده دارد که البته در این بخش دست سرمایهگذاران خصوصی چندان باز نبوده و بیشتر فعالیت آن به بخش دولتی اختصاص دارد. در بخش شیمیایی هم تقریباً روال به همین شکل بوده و تولیدات پلاستیکی و پلیمرها بیشتر تحت انحصار دولت تاتارستان قرار دارد تا بخش خصوصی؛ اما در بخش مهندسی که شامل تولیدات هواپیما، کشتی، اتومبیل، ماشینهای صنعتی و قطعات الکترونیکی میشود، اگرچه همچنان دولت بخش بزرگی از آن را تحت انحصار دارد، بااینحال امکان سرمایهگذاری در این بخشهای بیشتر بوده. در سه صنعت قالب بعدی در تاتارستان که بیشتر توجه را از طرف سرمایهگذاران خصوصی و سرمایهگذاران خارجی دریافت میکند، بخشهای فناوری اطلاعات، صنعت کشاورزی که شامل محصولات کشاورزی، محصولات لبنی و گوشت و همچنین تولید نوشیدنیهای مختلف میشود و در ادامه کارخانههای تحقیق و تولیددارو از جمله صنایعی هستند که بهشدت موردتوجه تاجران قرار دارد. در میان تمام صنایع موجود و پررونق در تاتارستان روسیه، بخش کشاورزی بیشترین توجه را از طرف سرمایهداران و تاجران ایرانی دریافت میکند.
کشاورزی یکی از ستونهای اقتصادی تاتارستان محسوب میشود. بیش از ۷۰درصد تاتارستان به زمینهای زراعی اختصاصدادهشده و از لحاظ وسعت یکی از سه ایالات بزرگ در زمینه کشاورزی در روسیه محسوب میشوند. تاتارستان چیزی در حدود ۷.۸ میلیون هکتار از زمینهای خود را به بخش کشاورزی اختصاص داده است. بیشتر و محبوبترین محصولات تولیدی در صنعت کشاورزی تاتارستان گندم و پنبه هستند که در مجموع چیزی در حدود ۱.۵ میلیون هکتار از زمینهای زراعی تاتارستان را به خود اختصاص دادهاند. میوههای مرکبی، خرما، انجیر، طالبی، انار، زیتون و نیشکر از جمله دیگر محصولات کشاورزی محبوب در تاتارستان هستند که در بخشهای مختلف منطقه کشت و برداشت میشوند. دامپروری و دامداری که در نهایت به تولید محصولات لبنی و گوشتی نیز ختم میشود در کنار تولید محصولات کشاورزی از توجه ویژهای در تاتارستان برخوردار بوده و بخش مهمی از تولیدات محصولات غذایی تاتارستان به این مجموعه اختصاص دارد. البته در زمینه دامپروری و بهخصوص تجارت در زمینه گوشت، تاجران ایرانی در کنار تاتارستان، تمرکز اصلی خود را بر روی داغستان از دیگر ایالتهای خودمختار روسیه قرار دادهاند که در مقالههای دیگر به بررسی این ایالت نیز پرداختهایم.
اگرچه تاتارستان یک جمهوری خودمختار در خاک روسیه است، بااینوجود برای تجارت، گردش و تحصیل در تاتارستان نیازمند اخذ ویزا روسیه خواهید بود. ازآنجاییکه تاتارستان و بهخصوص کازان یکی از پرچمداران اقتصادی و تحصیلی در روسیه هستند، دانشجویان و تاجران زیادی برای کسب اجازه ورود به این منطقه برای اخذ ویزا روسیه اقدام میکنند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر دررابطهبا دانشگاهها و صنایع تاتارستان روسیه به وبلاگ ما مراجعه کرده و یا برای کسب اطلاعات تکمیلی دررابطهبا ویزا تجاری روسیه، ویزا تحصیلی روسیه و یا ویزا گردشگری روسیه با شمارههای ما در دفتر خدمات مسافرتی سیاره سرخ تماس حاصل کنید.
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید