وقتی به اواخر سال میلادی نزدیک میشویم، تقریباً در اکثر نقاط جهان، درختهای تزیین شده و رنگ قرمز و سفید تماشایی و بازارهای مختلف خیابانی و خوانندههای خیابانی همگی در کنار هم نوید آمدن یکی از بزرگترین جشنهای مذهبی جهان مسیحیت را به اطلاعمان میرسانند. کریسمس بهشدت برای مسیحیان جهان از اهمیت ویژهای برخوردار است. از غربیترین تا شرقیترین شهرهای کره زمین از آمریکا تا استرالیا و کره و ژاپن کریسمس را جشن میگیرند. یکی از نکات جالب دررابطهبا کریسمس تبدیلشدن این جشن از یک جشن مذهبی به یک جشن بینالمللی است که حتی در کشورهای سکولار نیز بسیار موردتوجه قرار دارد. در سراسر دنیا ۲۵ دسامبر، روز تولد عیسی مسیح، بهعنوان بزرگترین جشن مذهبی جهان یعنی کریسمس شناخته میشود. در سراسر دنیا نیز کریسمس در این روز درست یک هفته قبل از سال نو میلادی جشن گرفته میشود و آیین و مراسمهای خاص خود را دارد؛ البته همه دنیا به جز کشورهای بلوک شرق و کلیسا ارتدکس که دو هفته اختلاف زمانی با دیگر کشورهای جهان در تقویم خود دارند.
کریسمس مبارک؟
کریسمس یکی از بزرگترین جشنهای مذهبی جهان است که سالروز تولد عیسی مسیح در آن جشن گرفته میشود. در این روز خانوادهها معمولاً در کنار یکدیگر جمع شده و به یکدیگر کادو میدهند. یک باور فرازمینی دررابطهبا کریسمس این است که سنت نیکولاس، بابانوئل یا پدر کریسمس نیز در این روز باتوجهبه لیست بچههای خوب و بچههای بد خود، هدیههای مختلف برای بچههای خوب میآورد. در شب قبل از کریسمس نیز خانوادهها شیر و شیرینی برای بابانوئل آماده میکنند تا در روز کریسمس بابانوئل گرسنه نماند. در هر جای دنیا، در روز ۲۵ دسامبر اگر روز کریسمس را تبریک بگویید، با تقریب خوبی، کریسمس را به شما تبریک میگویند، به جز بلوکش شرق و علیالخصوص روسیه که ۲۵ دسامبر مثل روزهای دیگر آخر سال محسوب میشود. پس روسها چه روزی را بهعنوان کریسمس و سالروز تولد عیسی مسیح جشن میگیرند؟ برای پاسخ به این سؤال باید ابتدا به یک نکته مهم دررابطهبا تقویم رسمی روسیه اشاره کنیم.
روسها چه زمانی کریسمس را جشن میگیرند؟
پیش از آنکه بهروز تولد عیسی مسیح بپردازیم باید به تغییرات گاهشمار یا تقویم میلادی توجه ویژه داشته باشیم. کلیسا باستانی عیدها و مناسبتهای مذهبی خود را بر اساس تقویم جولیان برنامهریزی کرده بود، اما بهمرورزمان و پس از گذشت هزار سال، در قرن شانزدهم پاپ گریگوری ۱۳ام تصمیم گرفت که به دلیل این اختلاف که چیزی در حدود دو هفته بود، یک تقویم جدید و دقیقتر راهاندازی کند که به گاهشمار گریگوریان نیز مشهور است. اختلاف این دو تقویم دقیقاً ۱۴ روز بوده و در تقویم جدید سالهای کبیسه نیز لحاظ شده است. حال در جواب آن که کلیسا ارتدکس در چه روزی کریسمس را جشن میگیرد باید بگویم که در ۲۵ دسامبر، اما به گاهشمار جولیانی که به تقویم گریگوریان، هفتم ژانویه میشود. پس کلیسا ارتدکس نیز ۲۵ دسامبر را بهعنوان سالروز تولد عیسی مسیح به رسمیت میشناسند؛ اما به دلیل تفاوت با تقویم گریگوریان این روز در تقویم مدرن به ۷ام ژانویه منتقل شده است. با این حساب اگر دوست یا دوستانی دارید که به کلیسا ارتدکس متحد هستند، توجه داشته باشید که باید در هفتم ژانویه کریسمس را به آنها تبریک بگویید.
بابانوئل اجازه ورود به روسیه را ندارد!
تفاوت روز کریسمس در تقویم جهانی و کلیسا ارتدکس تنها تفاوت چشمگیر کریسمس روسی و کریسمس غربی نیست. یکی دیگر از بزرگترین تفاوتهایی که بهخصوص برای کودکان به چشم میآید، عدم حضور بابانوئل در کریسمس روسی است. اگرچه در شب کریسمس بابانوئل، سانتا کلاوس یا سنت نیکولاس مشهور از غرب قاره آمریکا تا شرقیترین بخشهای آسیا را با سورتمه مشهور خود طی میکند و برای کودکان خوب کادو میبرد، بابانوئل و سورتمهاش اجازه ورود به حریم هوایی روسیه و چند تا کشور دیگر که به کلیسا ارتدکس پایبند هستند را ندارند. تو این کشورها بهجای بابانوئل، پسرعموی اسلاو وی یعنی دد مورز (Ded Moruz) در روسیه محبوبیت دارد که از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به سنت نیکولاس داشته و با قدبلند و ریشسفید بچهها گاهی این دو را با هم اشتباه میگیرند و تنها تفاوت چشمگیر آنها رنگ لباس است که بهجای رنگ قرمز بابانوئل، دد مورز لباس یکدست آبی به تن دارد که با دانههای برق تزیین شده. به همین دلیل است که به دد مورز پدر یخی نیز گفته میشود. با این حساب، بچههای خوب روسی باید ۱۴ روز نسبت به دیگر کشورها صبر کنند تا کادوهای کریسمس خود را دریافت کنند؟
کریسمس در روسیه به چه شکل است؟
بچههای خوب روسی برخلاف تصور غربیها نیازی نیست تا کریسمس برای دریافت کادوهای خود صبر کنند چرا که در روسیه کریسمس تفاوت بسیار زیادی با کریسمس غربی دارد. در روسیه، کریسمس تنها یک جشن مذهبی است. در این روز خبری از بابانوئل روسی و کادو و شیر و کاکائو و انتظار برای روز کریسمس برای کودکان نیست. در روسیه این سبک از مناسبات در روز سال نوی میلادی برگزار میشود. البته درخت کریسمس همچنان در روسیه برپا میشود و حتی در ماه دسامبر میتوانید در میدانهای بزرگ شهر درخت کریسمس را ببینید. جشن مذهبی کریسمس نیز با کریسمس غربی تفاوت دارد. در کریسمس غربی اگر بخواهید مناسبات مذهبی را به جا بیاورید میتوانید در یکی از سه نوبت صبح، ظهر، شب در کلیسا حاضر شوید و مراسم را به جا بیاورید؛ اما در کلیسا ارتدکس، مراسمهای روز کریسمس یکبار و در تمام شب به طول میانجامد، به همین دلیل است که تنها بخش سنتی و مذهبی جامعه این مراسم را به جا میآورند. در روسیه همچون دیگر بخشهای اروپا بازارهای کریسمسی از اوایل ما دسامبر شروع به کار میکنند و تا روز کریسمس در ۷ام ژانویه نیز به کار خود ادامه میدهند. هدیهدادن و بازدید از دوستان و اقوام نیز به سال نو مرتبط میشود و بسیاری از آداب کریسمس غربی در روسیه چندان طرفدار ندارند. البته اگر حس و حال کریسمس در ۲۵ام دسامبر را داشته باشید میتوانید به کلیساهای غیر ارتدکس روسیه نیز سر بزنید و این حالوهوا را تجربه کنید.
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید